Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/fs2/35/vaalilup/public_html/beta/cake/bootstrap.php on line 38
Vaalilupausarkisto

Vaalilupausarkisto - sanoista tekoihin.

Lue lisää palvelusta

Palvelun tausta

Idea vaalilupausarkistoon lähti kahdesta kysymyksestä. Ensimmäinen kuuluu "pitäisikö ottaa talteen kansanedustajaehdokkaiden vaalimainoksia, ja katsoa vaalikauden lopussa lupausten toteutumista?" Toinen on "kummat ovat "pahempia", toimittajat vai poliitikot?". Vastaus molempiin kysymyksiin selviää netin avulla, rinnastamalla lupaukset tekoihin ja vertaamalla eri medioiden kirjoituksia samoista aiheista.

Vaalilupausarkiston puheenjohtaja ja idean keksijä Raimo Muurinen ehdotti yhteistyötä Vaalilupausarkiston projektipäällikkö Antti Syrjälle kesällä 2010. Tämä kanavoitui projektityö-kurssiksi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksella. Palvelu on kehitetty opiskelijatyönä syyskuusta 2010 lähtien. Ryhmän ovat muodostaneet Syrjän kollega projektipäällikkö Jukka Pollari ja jäsenet Jussi Kivinen, Jouni Kähkönen, Mika Kähkönen, Johan Laitinen, Jenni Paukkunen ja Janne Redsven.

Palvelun ylläpitäjäksi ja jatkokehityksestä vastaamaan perustettiin Vaalilupausarkisto ry. Yhdistyksen hallituksessa ovat Muurinen, Laitinen, Pollari ja Syrjä.

Tavoitteet

Vaalilupausarkiston tavoitteena on tuoda helpotusta ristiriitaan, jossa on vastakkain kaksi näkökulmaa: "Poliitikot ovat vain omia etuja ajavia valehtelijoita" ja "Kansalaisia ei kiinnosta osallistuminen, ja vastakkaista näkökulmaa edustava puolue muuntelee totuutta miten tahtoo".

Vaalilupausarkisto aloittaa vain hyvin pienellä määrällä dataa arkistossaan, mutta se kasvaa jatkuvasti ajan myötä. Lukija, vaikka politiikka ei kiinnostaisi, tule takaisin viimeistään seuraavan vaalikauden puolivälissä katsomaan miltä ehdokkaasi aikaansaannokset sinua kiinnostavan aiheen osalta näyttävät.

Poliitikko, tässä on mahdollisuutesti esittää tavoitteidesi toteutuminen ja todistaa luotettavuuttasi, ja voittaa kielteiset mielikuvat. Avoimuudella, suorapuheisuudella ja rehellisyydellä on tilausta tämän päivän politiikassa. Voit myös käyttää palvelua toisten poliitikkojen sanojen ja tekojen seuraamiseen.

Periaatteemme ovat seuraavat

  1. Vaalilupausarkisto toimii välineenä yhteiskunnallisen tiedon jäsentämiseen.
  2. Vaalilupausarkiston tavoitteina on
    • edistää avoimuutta politiikassa,
    • lisätä poliittista vastuunalaisuutta ja
    • kehittää asiakeskeistä yhteiskunnallista keskustelua.
  3. Vaalilupausarkisto on puolueeton ja se pyrkii objektiivisuuteen.